Motivasi diri


Lihatlah kelebihan orang lain sebagai pembakar semangat untuk mencipta kejayaan demi kejayaan yang pastinya tidak ada ruginya berbanding dengan hanya melihat kejayaan itu tanpa bertindak keluar dari kotak dan lebih suka duduk dibawah tempurung.

Penampilan diri tidak hanya dilakukan apabila mata lain melihat tetapi perlu dilakukan walau mata sendiri yang melihat.

Kekuatan diri bukan hanya mengikuti rentak orang lain tetapi perlu mencungkil potensi, bakat dan skil yang serasi dengan minat dan impian.

Advertisements

How To Speak With Confidence During Public Speaking


SPEAK CONFIDENCE ON STAGES, Harus membina keyakinan diri terlebih dahulu dengan bermula dari dalam diri dan bermula sebelum anda memulakan tugasan sebagai speaker mahupun presentor. Persiapan itu sangat penting yang mana ia bermula dari dalam dan luaran anda, bagaimana anda mempamerkan dari segi penampilan, pemakaian, gerak geri, personaliti, rasa bersyukur, mendoakan rakan-rakan, bercakap, latihan, senaman dan bersedakahlah sentiasa agar keyakinan anda tidak hilang dan sentiasa segar kemana sahaja anda pergi. Layari: http://effectivepresenter.wordpress.com/

Himpunan penyegar minda!


Jangan disiksa anakmu, jangan dirotan dan ditampar sehingga merah, jangan dicucuk sehingga berdarah! Biarpun kamu memakaikan baju koyak rabak, badannya terkena nasjis dia tetap mencarimu dan memanggilmu… bukannya reban ayam, kandang kuda mahupun longkang tempatnya tetapi ‘pelukan kasih sayang’ menjadikan anak itu menjadi manusia.

Jika kamu telah mengira berapa banyak DOA yang telah kamu lontarkan sejak dulu lagi, andalah GURUKU.. Aku sedang mencarimu…

Lagu ~ Kalau cantik senyum cantik mesti cantik lagi, Senyum sikit nak tengok ada tak lesung pipit, Kalau tak ada pun aku masih mahu cubit…

Menghargai setiap kali bangun tidur, ambil masa anda sedikit untuk menjenguk di luar jendela, rumah dan berfikir sejenak anda masih boleh melihat kelas tempat kita menumpang untuk menuntut ilmu. Selamat pagi jumaat, nampaknya KL mendung, negeri lain tak tahu… walau siapa pun anda, hormatilah mereka, tidak semestinya HIGH CLASS maka senyuman itu hilang kerana ia cukup mujarab untuk mereka yang lalu disisi anda…

Bersembang dengan orang miskin yang meminta sedekah di jalanan lebih baik dari bersembang dengan manusia kaya yang berhati busuk…

Perlihatkan betapa anda mengambil berat terhadapnya, bukan betapa anda ingin mengetahui beratnya ataupun sebaliknya..Walaupun banyak yang anda tahu, mereka akan berkata.. ADA KU KISAH!!! So, apa yang perlu anda lakukan untuk menawan hatinya? Show them how much you care! how much you give…gunalah ia walau apapun bidang anda, NOT ONLY CINTA…

Hidup yang tidak teratur amat mudah dijangkiti penyakit, tugas anda mengubatinya, mencari penawarnya dan membersihkannya..

Alhamdulillah, Elhamdulillah… All praises to Allah, All praises to Allah.
I wanna thank you for all the things that you’ve done You’ve done for me through all my years I’ve been lost You guided me from all the ways that were wrong And did you give me hope~ MAHER ZAIN – Thank You Allah

Ah saya tahu berapa GAJI si polan tu, saya tahu apa kerja dia tu… suddenly you ask me, ko buat apa ya? hehehe, berapa masyuk tiap bulan ah? so WHY SHOULD I TELL U IF YOU KNOW ABOUT IT?

Pernah melihat lumba kuda? bukan main kuda ya.. bagaimana ia berlumba untuk memenangi perlumbaan hingga kegarisan penamat, walaupun kaki yang berusaha untuk ke garisan itu tetapi kepala yang sampai dahulu akan dikira sebagai pemenang…begitu juga manusia yang berusaha sebaik mungkin untuk menundukan kepala untuk memenanginya, body is your ENGINE! mind is your KEY! touch is your WIN!, you know what I mean?

Egokah kamu jika sanggup melakukan perkara BAHAYA dihadapan anak buah? TIDAK! TIDAK! TIDAK! Anda lakukan kerana ingin memimpin, menjadi pemimpin, membimbing dan layak mengepalai selagi diperlukan..

Apa yang kita nampak, baca, dengar dan lakukan setiap hari akan MEMPENGARUHI = MATA!, MULUT! TELINGA! dan apa yang kita SEBARKAN dari hati dan akal samada yang BENAR atau BETUL sangat-sangat mempengaruhi kepada yang melihat dan yang mendengar..

Imbas balik apa yg anda lakukan dari pagi tadi, jika terlalu fokus.. masa itu terlalu cepat berlalu… tidak sedar sekarang sudah petang, kalau banyak buang masa pun petang pun tidak sedar juga..

Manusia bukan sahaja memiliki kuasa sebagai pembeli tetapi memiliki kuasa untuk menolak jika lelaki atau wanita itu ingin menawarkan dirinya sebagai pasangan seumur hidup. Tidak salah menolak dan tidak salah mengundurkan diri, apa yang penting caranya betul dan tidak menyakitkan orang samada yang nampak, tidak nampak dan yang jelas kelihatan oleh orang sekeliling..

Orang yg BESAR tidak semestinya BESAR KEPALA! Orang yang BLUR tidak semestinya TIADA KEPALA!

The Smarter You! The Richer You! The Healthier You! and the Better You! ~ Now, Today, 2 morow n 4 ever!!!

Tidak perlu marah-marah ya, kerana anda perlu CANTIK DAN KACAK bila bangun esok pagi.. 🙂

Bila hari-hari buat perkara itu mesti JADI!! Semakin lama semakin dekat ia akan jadi HARIJADI! Setiap tahun hari itu pasti jadi, ia akan berulang dan tidak pernah tak jadi ~ slmt harijadi untuk yang lepas dan yang menyusul, jangan fikirkan umur anda semakin tua, fikirkan apa yang boleh anda sumbangkan selagi mampu…

Anda boleh berjaya dan kaya jika tahu siapa diri anda yang sebenar. Jika berbakat! itu tidak cukup! harus seiring dengan kemahiran, minat, kemampuan dan INGIN BUAT! BUAT SAMPAI JADI!! Bukan sekadar cakap, meniru seperti orang mengantuk disorongkan BANTAL!!!

Commited to the game – Gagal vs Menang (World CUP 2010)


Mana-mana jurulatih atau pemain akan memberitahu anda yang salah satu elemen paling penting dalam prestasi bola sepak ialah tahap keyakinan diri.


Jika ditanya pemain yang layak ke bolasepak antarabangsa, pemain yang berkaliber dan berjaya mencipta nama negara adalah disebabkan beberapa kriteria sperti:
1. Sikap percaya pada diri sendiri – tahap tertinggi
2. Gaya bahasa tubuh yang begitu meyakinkan
3. Enjoy, seronok dalam pertandingan & permainan
4. Tidak memikirkan kekalahan tetapi berusaha untuk bermain sebaik mungkin
5. Mempunyai kawalan diri tinggi/tenang menghadapi permainan
6. Elak sikap EGO – Saya jelah yang boleh menjaringkan Gol
7. Tahu tugas sebenar dan posisi masing-masing
8. Tahu kelemahan dan kekuatan diri
9. Perlu mengetahui 4 formula iaitu:
a. STRATEGI BERMAIN & PENYUSUNAN
b. KEMAHIRAN MENGELECEK
c. TEKNIK/TAKTIKAL UNTUK MENJARINGKAN GOL
d. TAHAP MOMENTUM DALAMAN
10. Zone Psikologi
a. MENTAL & FIZIKAL
b. POSITIVE SELF-TALK
c. SECARA VISUAL MELALUI DIMENSI MINDA

Petikan dari: http://www.stadiumastro.com/Football/FIFAPialaDunia2010/Artikel/tabid/399/Default.aspx?newsId=90452

JOHANNESBURG, (AFP) – Giovanni van Bronckhorst percaya semangat setiakawan dalam pasukan Belanda merupakan salah satu kunci kejayaan Oranje di Piala Dunia ini.

Bercakap tentang perlawanan akhir menentang Sepanyol petang ini, ketua pasukan Belanda itu mengesahkan bahawa tiada lagi ketegangan di antara pemain-pemain yang sebelum ini menutup peluang mereka untuk berjaya pada perlawanan-perlawanan sebelum ini.

“Saya rasa semangat dalam kem adalah sesuatu yang sangat penting,” ujar van Bronckhorst.

“Sebagai pemain anda harus meluangkan sekurang-kurangnya enam atau tujuh minggu bersama-sama untuk mencapai apa yang diingini, dan saya percaya sekiranya persekitaran anda baik maka ia baiklah untuk anda. Anda akan lakukan apa saja untuk rakan sepasukan.”

Perkara sedemikian tidak selalunya begitu buat Belanda apabila peluang-peluang kejayaan pada peringkat antarabangsa sering disabotaj dengan pergaduhan.

Konflik dalaman kerana berpuak-puak ialah sebahagian daripada hidup bola sepak generasi 1970 seperti dalam era Ruud Gullit/ Marco Van Basten lewat 80 an, dan sampai ke pengakhirannya apabila sifat perkauman didedahkan dalam pasukan pada Euro 96.

Van Bronckhorst percaya kejadian lepas telah memberi mereka pengajaran di bawah kepimpinan jurulatih, Bert Van Marjwik.

“Kami telah lihat di Piala Dunia ini satu situasi apabila sesebuah pasukan mengalami masalah di luar padang, bagaimanapun akan terbawa-bawa ke dalam permainan,” kata pemain veteran bek kiri yang akan bersara selepas perlawanan akhir hari ini.

“Kami telah memastikan yang kami telah mencipta satu suasana positif untuk membolehkan kami beraksi dengan baik dan kami harap ada ganjarannya pada perlawanan nanti.”


Gambar – kredit dari stadium astro

Tips ringkas menjalankan ‘EVENTS’


Assalaamu’alaikum Warahmatullahi Wabarakatuh,

Bertemu kembali…blog yang memaparkan kepada dua kategori iaitu perniagaan dan pemecah minda berdasarkan kepada aktiviti harian bagi memecah tradisi usahawan dalam pendidikan dan sesiapa sahaja yang ingin mencari potensi diri yang menjurus kepada pembongkaran menuju kejayaan.

Paling penting dalam apa juga yang anda lakukan adalah ‘first impression’ sebab tidak akan ada ’second impression’ bagi mengulangi apa yang telah anda lakukan, yang ada hanyalah cara anda untuk memperbaiki setiap kekurangannya dengan kata lain belajar dari kesilapan dan perbaiki setiap kelemahan dan perkasakan untuk langkah berikutnya.

Dalam menjalankan ‘events’ permulaan dan pengakhiran sangat penting bagi memastikan setiap yang anda lakukan berjalan dengan lancar dan lakukan yang terbaik antara yang terbaik. Start and finish STRONG! this is the most important thing that you should remember… permulaan yang sangat baik dan berapi sehingga anda sendiri boleh merasainya. Bila melakukan events, first minutes dan sejam dua jam, anda perlu berikan yang terbaik dengan kata lain ‘your killer idea’ untuk impress pelanggan anda.

Powerful opening dan killer idea serta psikologi sangat efektif untuk meleburkan minda, apa tidaknya jika anda berikan yang luar biasa dan bukan biasa-biasa, saya yakin ‘pelaburan yang mereka berikan dan lakukan semata-mata untuk menyertai setiap program anda ia seakan-akan terlalu sedikit berbanding dengan apa yang telah anda berikan kepada mereka sebentar tadi. Keperihatian pelanggan, welfare dan servis amat penting untuk mendapatkan repeat customer. Anda tentu tahu, bukan mudah mencari pelanggan walaupun hanya seorang.

Mereka akan sentiasa mengingati evens or anda sebab anda telah berikan yang terbaik untuk permulaan dan pengakhiran yang meletup! Inilah yang selalu diingati…oleh sesiapa sahaja. Jalankan analisis, buatkan carta atau graph dari first hour hingga tamat. Jika irama dan lagu tidak boleh dipisahkan, samalah seperti dari mula anda berdepan dengan pelanggan hingga akhir. Alunan dan bunyi perlu seimbang, gelombang mesti ada turun naik…rite? Apa akan jadi jika penyampaian dan percakapan anda secara mendatar ditambah lagi pengisian yang hambar dari mula hingga tamat?

Perniagaan dari rumah


My Home My Office, mungkin istilah ini lebih sesuai…sebab dari 3 tahun lepas kerja saya sememangnya berkerja hanya dari rumah dan sekali sekala tu sure kena keluar juga untuk jumpa pelanggan. Sedar tak sedar kawan-kawan sekeliling muskil juga macam mana nak survive kalau dah tiga tahun jadi Mr Mama, boleh ke cari pendapatan kalau dah tak ada kerja tetap dari tiga tahun lepas?

Soalan: Diaorang kata, macam mana ko dapat duit ah? sorrylah bahasa macam pergi pasar..
Jawapan: Saya kata, saya guna kelebihan dalam diri.
Soalan: Boleh untung ke?Berapa banyak duit masuk?
Jawapan: Taklah banyak sangat, adalah sikit-sikit, kalau rajin..bolehlahhh tahan…
Soalan: Abis tu, ko jual apa?
Jawapan: Saya berniaga online…
Soalan: Jual produk apa? Apa syarikat ko join? MLM ke?
Jawapan: Saya kata bukan! tidak semestinya istilah ‘online’ tu berniaga produk MLM! saya jual produk sendiri, mengajar tuisyen, buat face to face coach dan kalau ada syarikat jemput saya untuk conduct training, saya buatlah…

…dipendekkan cerita, kalau nak berniaga sendiri samada menjual produk digital ke fizikal ataupun menjual servis perkhidmatan, yang paling utama selain dari perkara penting yang lain adalah gunakan kelebihan,kepakaran dan minat sebagai produk utama anda.
atau untuk lebih jelas…lihat apa yang saya ingin kongsikan pada anda semua…jika anda mempunyai seperti yang saya gariskan diatas dan dilakukan dengan fokus maka rasanya tidak ada masalah untuk buat mesin duit. Lihat contoh dibawah:
1. Kerja 8 jam seminggu untuk sabtu dan ahad sahaja. Bagaimana? Katakan saya buat kelas dari rumah untuk ajar siapa siapa yang nak mula bisnes dari rumah dengan talian internet dan sebuah komputer. Tidak perlulah caj banyak-banyak, biar start dari kecil dulu dan tak payahlah terus berangan jadi kaya!

Hari sabtu ajar 4 jam dan esoknya ahad 4 jam. Seorang caj RM45, dekat ruang tamu boleh muat dalam 6 orang, cukup dengan sofa sudah amat selesa untuk mereka berbanding dengan duduk dilantai, betul tak? setiap sesi hanya ambil masa selama 4 jam sahaja dan esoknya orang lain pula yang masuk. Jika hari sabtu RM45 x 6 orang = RM270 (pendapatan hari sabtu) RM270 lagi pendapatan hari ahad, maka seminggu RM270 X 2=RM540

Sebulan ada berapa minggu?rasanya semua tahukan? RM540 X 4 = RM2160. Ini adalah anggaran kasar, terpulang berapa peserta yang boleh ditampung oleh sofa anda. Itu hanyalah satu produk…jadi boleh ke buat duit dengan berkerja dari rumah? Nanti kita sambung lagi idea lain ye…

Kisah budak negro belajar komputer


Assalaamu’alaikum Warahmatullahi Wabarakaatuh, Artikel tidaklah panjang untuk tatapan, sekadar perkongsian menambah ilmu untuk yang masih belajar dan ingin memulakan langkah sebagai tutor di rumah sendiri. Apa yang ingin diungkapkan sebenarnya berkenaan dengan pelajar-pelajar antarabangsa yang datang ke rumah untuk mempelajari ilmu ICT dan lebih spesifik mereka ingin mempelajari baikpulih komputer. Semuanya datang dari Universiti Islam Antarabangsa(UIA). Dari apa yang saya lihat sendiri tidak semua mereka ini ganas-ganas cuma ada segelintir sahaja yang datang ke malaysia untuk belajar tetapi menggunakan kelebihan yang ada untuk melakukan perkerjaan lain. Yang pasti mereka ini bersungguh-sungguh untuk belajar dan datang mencari ilmu walaupun masa yang mereka ada terlalu cemburu disebabkan jadual yang agak ketat dalam sesi pengajian masing-masing.

Kelas yang dijalankan hanya seminggu dua kali iaitu sabtu dan ahad dan masa serta hari yang diperuntukan sangat sesuai untuk mereka mencari peluang untuk menambah ilmu dalam bidang yang diminati dan caj yang saya kenakan tidaklah membebankan untuk seorang pelajar. Selalunya kelas seperti ini saya jalankan selama 12 jam dan mengambil masa selama 4 jam untuk satu sesi. Diakhir tutorial mereka akan ada satu ujian khas yang mana saya menamakannya sebagai ‘core ability’. Dari sana kita akan melihat pengetahuan, pemahaman dan keterampilan sebagai seorang pelajar yang betul-betul ingin mencari peluang dan merebut peluang yang ada tidak disia-siakannya.

“Pernah ada ketika seorang dari pelajar ini datang lewat kerana hujan, habis baju basah dan terpaksa menunggu beberapa minit untuk mengeringkannya. Seorang lagi lewat dan nak tak nak berlari untuk sampai pada waktunya sehingga badannya dibasahi peluh tetapi itu semua tidak mematahkan semangat mereka untuk meneruskan pengajian jangka pendek, dan apa yang mereka inginkan pasti dicari dan apa yang mereka lihat akan diambil supaya tidak terlepas” pandang

Apa sahaja bentuk kemahiran dan bakat anda, jangan disimpan begitu sahaja tetapi keluarkan dan kongsikan kepada sesiapa sahaja yang memerlukan khidmat anda. Anda boleh lakukan sama seperti yang saya lakukan dan setiap apa yang kita berikan sudah pasti akan diingati sampai bila-bila, lebih-lebih lagi anak didik anda berjaya dan memperolehi kerjaya yang sangat membanggakan. Orang yang hebat adalah orang yang memberi dan belajar untuk memperbaiki diri setiap hari…esok pasti ada yang baru….”Nothing is a waste of time if you use the experience wisely”.